SUNA ACUM 0372681010        Site-ul reprezentantei Anita Dr. Helbig GmbH in Romania

Meniu
Chimioterapia
Prima Pagina > Chimioterapia

 

De multe ori, un tratament corect al cancerului nu se poate face fara a adauga si chimioterapia. Pe langa multele sale efecte benefice, chimioterapia este insotita si de o multime de efecte secundare!

Sunt clasificate in prezent peste 200 de feluri diferite de cancere. Unele dintre ele raspund foarte bine la tratamentul chimioterapic, in timp ce altele sunt rezistente la actiunea medicamentelor. Data fiind asemanarea foarte mare intre celulele canceroase si cele normale, este foarte greu sa dezvolti un medicament care sa atace doar celulele neoplazice, fara a afecta deloc restul celulelor din organism. Medicii oncologi au totusi la dispozitie peste 50 de produse farmacologice diferite ce alcatuiesc arsenalul chimioterapic.
Sa incercam sa intelegem mecanismul de functionare a chimioterapiei, trecand in revista, in acelasi timp, principalele efecte secundare si modalitatile de a le contracara.

Cum apare cancerul?

Aparitia cancerului in organism este un proces complicat si inca incomplet elucidat. S-au descris o serie de factori implicati in declansarea procesului neoplazic: razele solare, celebrele “E-uri” din alimente (aromatizanti, acidifianti, conservanti etc.), un anumit tip de alimentatie (cancerul de colon este mai frecvent la “carnivore”), factori genetici, virusi (hepatita C etc.), radiatii ionizante si altele.

Cert este ca o celula candva normala nu mai sta cumintica la locul ei si refuza ca de aici inainte sa mai asculte ordinele. Se revolta impotriva rutinei plicticoase de pana acum si incepe sa se inmulteasca “in nestire”, dand nastere unei tumori. Daca lucrurile se opresc aici, avem de-a face cu o tumora benigna, caracterizata prin faptul ca poate fi indepartata fara alte complicatii. Insa daca celulele fiice incep “campania de cucerire” a organelor vecine sau, mai rau, trimit la distanta “celule teroriste” care vor da nastere unor tumori similare (metastaze), situate la distanta de “nava mama”, atunci cu siguranta avem de a face cu o tumora maligna. Cu cat tratamentul este pornit mai curand, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Unde ataca chimioterapicele?

Celulele canceroase sunt in foarte multe privinte identice celor normale. Fapt ce lasa foarte putin “loc de manevra” cercetatorilor care isi doresc din rasputeri sa creeze un medicament care sa distruga toate celulele bolnave, fara sa le deranjeze pe cele sanatoase.
Principala caracteristica a celulelor neoplazice este multiplicarea lor sustinuta. Tocmai aici tintesc si substantele chimioterapice si isi ating scopul prin mecanisme diferite. De  aceea, o “cura” consta practic dintr-o asociere de mai multe medicamente. Pentru ca ele sa ajunga intr-o concentratie suficient de inalta la nivelul tesutului tumoral, chimioterapicele sunt administrate de cele mai multe ori pe cale intravenoasa. Din sange, ele vor intra atat in celulele tinta, cat si in celulele normale, cel mai mult avand de suferit tesuturile cu ritm rapid de multiplicare: tubul digestiv, firele de par, maduva osoasa (“fabrica” celulelor sanguine: rosii, albe, trombocite).

Recomandari ale chimioterapiei

De cele mai multe ori, chimioterapia precede sau urmeaza extirparea chirurgicala a tumorii.
Recomandata inainte de operatie (terapie neoadjuvanta), ea are rolul de a micsora tumora, facand-o mai usor de indepartat. Prescrisa dupa operatie (terapie adjuvanta), chimioterapia are scopul de a distruge si ultimele celule ratacite (pe care chirurgul nu le poate vedea cu ochiul liber) care au putut scapa eventual interventiei chirurgicale.

Merge la toate?

Din pacate nu toate formele de cancer raspund la tratamentul medicamentos. De aceea, este foarte important ca diagnosticul sa includa obligatoriu o punctie biopsie, procedeu prin care se recolteaza o mica parte din tumora pentru a fi examinata ulterior la microscop. Astfel se va stabili cu certitudine tipul cancerului. Pe baza mai multor date (tipul cancerului, localizarea sa, gradul de invazie a tesuturilor din jur, prezenta sau absenta metastazelor), medicul oncolog va stabili oportunitatea chimioterapiei.

Sedintele de chimioterapie se fac la intervale de cateva saptamani, pentru a permite organismului sa se refaca de pe urma efectelor secundare.

Administrare

De cele mai multe ori sunt administrate sub forma injectabila. Pe o vena periferica va fi montat un cateter venos periferic (un tub de plastic bagat intr-o vena) legat la o perfuzie in care sunt dizolvate chimioterapicele. Exista si preparate sub forma de pastile sau injectii intramusculare sau subcutane (in stratul profund al pielii). In cancerele de piele se folosesc creme ce contin medicamente antitumorale.
Inaintea fiecarei cure, medicul oncolog va cere analize de sange (urmareste evolutia celulelor sanguine si nu numai), va face un examen fizic amanuntit, insistand asupra tumorii mai ales in cazul in care palparea acesteia este posibila (de exemplu, cancer de san), recomandand si alte teste daca acestea se impun (radiografii, tomografii computerizate, analize de laborator suplimentare). Pe baza tuturor acestor date se va vedea daca tumora “raspunde bine” la tratament – in caz contrar apelandu-se la alte combinatii chimioterapice, ori la alte modalitati terapeutice (chirurgie, radioterapie etc.).

Efecte secundare

Curele de chimioterapie sunt insotite adesea si de efecte secundare neplacute, care difera foarte mult de la o persoana la alta, chiar in cadrul aceleiasi “combinatii” de medicamente. Nimeni nu-ti poate spune cu exactitate care vor fi simptomele si ce amploare vor avea. In marea majoritate a cazurilor, “neplacerile” cauzate de tratament sunt autolimitate, organismul reusind sa se recupereze integral inainte de cura urmatoare – acesta fiind si scopul distantarii de cateva saptamani intre doua cure consecutive.
Pacientii aflati in tratament antineoplazic prezinta cel mai frecvent:  oboseala, caderea parului, greata – voma, pierderea poftei de mancare, diaree sau constipatie, afte bucale, modificarea aspectului pielii, tulburari nervoase periferice, afectarea maduvei osoase hematogene (cea care fabrica celulele sanguine).
Nu trebuie insa ignorate efectele secundare ireversibile ce se instaleaza insidios ducand la instalarea unor leziuni cardiace (adriamicina), pulmonare (bleomicina, busulfanul), renale (cisplatinul), nervoase (vincristina) etc.
Este posibil ca la distanta de ani de zile sa apara un al doilea cancer indus de medicamentele folosite la tratarea primului cancer.
Chiar daca aceasta lista te poate speria, trebuie sa ai foarte clar in minte si beneficiile pe care chimioterapia le poate aduce in viata ta.

 Cateva modalitati de a suporta mai usor oboseala

-         {C}Fa-ti un plan pentru ziua urmatoare in asa fel incat sa-ti dozezi energia pentru rezolvarea lucrurilor importante.

-         {C}Roaga pe cineva din familie sau un prieten sa te ajute la treburile gospodaresti solicitante, chiar daca altadata activitatea fizica intensa ti se parea un fleac.

-         {C}Ia pauze ca la scoala: scurte si dese.

-         {C}Mananca putin si des, chiar daca nu ti-e foame, pentru a-ti asigura caloriile de care ai nevoie.

-         {C}Nu renunta la exercitiile fizice, dar cu moderatie, altfel vei obosi usor.  In ciuda oboselii coplesitoare, s-a observat ca persoanele care fac exercitii fizice se descurca mult mai bine. Mersul pe jos poate face minuni!

-         {C}Evita cafeaua si alcoolul. Chiar daca ti se pare ca un numar mare de cafele te face sa suporti mai usor sfarseala care te-a cuprins, s-a dovedit contrariul.

-         {C}Informeaza medicul, daca oboseala devine din ce in ce mai apasatoare. Impreuna cu el vei putea stabili o noua strategie prin care sa-i vii de hac!

-         {C}Ai incredere ca totul se va rezolva!

 Cumplita oboseala

Oboseala este de departe cel mai frecvent simptom in cazul bolnavilor de cancer.
La ea contribuie nu numai cura de chimioterapice, ci si o intreaga serie de factori: stresul, anemia, lipsa de somn, interventia chirurgicala, radioterapia, lipsa poftei de mancare etc.
Si totusi, cu multa vointa si o portie mare de optimism, o poti invinge. Nici nu stii ce rezerve de energie zac in tine!

 Greata si varsaturile

Chimioterapicele patrund si in sistemul nervos central stimuland anumite zone chemoreceptoare, printre ele aflandu-se si centrul vomei. Acest mecanism explica greata puternica simtita de unii dintre pacienti. Remediul “classic” – limonada cu multa lamiae  –  poate fi “apa de ploaie”, multi dintre cei care fac chimmioterapie ajungand s-o urasca, sa nu-i mai suporte gustul.
Din fericire, la ora actuala exista mai multe clase de medicamente care pot contracara acest efect secundar deosebit de neplacut.

 Caderea parului

Pierderea parului este unul dintre cele mai stresante efecte secundare. Nu toate chimioterapicele duc la caderea parului.  Anumitor persoane doar li se rareste un pic si de o maniera atat de subtila, incat nici macar ele nu observa o prea mare diferenta. Vestea buna este ca rarirea parului nu este decat o situatie temporara. Terminarea chimioterapiei permite regenerarea foliculilor pilosi: “noua generatie” de par poate fi un pic diferita (culoare, textura), insa cu siguranta va creste.
Uite cateva masuri simple prin care iti poti proteja parul:

-         {C}nu-l vopsi

-         {C}nu-l face “permanent”

-         {C}evita folosirea uscatorului de par sau a clestilor de incretit

-         {C}tunde-l scurt

-         {C}protejeaza-l de soare.

 

Cateva modalitati de a evita greata si varsaturile

-         {C}Mananca doar ceva usor cu cel putin doua ore inainte de administrarea medicamentelor, daca ai observat ca greata apare in timpul chimioterapiei. Daca apare cu precadere dimineata cand te trezesti, pune ceva de rontait pe noptiera si inghite ceva inainte de a te ridica din pat. Greata va intarzia sa apara.

-         {C}Nu te intinde la orizontala cel putin doua ore dupa masa.

-         {C}Mananca putin si des, pe parcursul zilei, in locul clasicelor trei mese  “satioase”

-         {C}Fereste-te de alimentele grase, prajeli si de deserturile foarte dulci.

-         {C}Bea multe lichide, dar cu inghitituri mici. Fereste-te sa bei multe lichide in timpul mesei.

-         {C}Respira adanc si incearca sa-ti distragi atentia cu altceva: televizor, muzica, o discutie cu un prieten la telefon  –  daca senzatia de greata a aparut deja si nu intra in panica cautand cu disperare cea mai apropiata toaleta - .

-         {C}Mesteca atent si nu te grabi.

 

Bauturile alcoolice

Se intampla uneori sa bei un pahar de alcool (la un eveniment monden sau ceva similar). De cele mai multe ori, acest lucru este permis in cursul curelor de chimioterapie, atata vreme cat alcoolul este doar  “gustat”, cantitatile consumate fiind mai mult decat simbolice.
Exista insa medicamente a caror metabolizare poate fi influentata chiar si de aceste cantitati mici de alcool.
De aceea, recomandam cu tarie evitarea oricaror bauturi alcoolice, iar daca acest lucru nu este posibil, medicul trebuie intrebat obligatoriu in legatura cu acest subiect.

Pacientii supusi curelor de chimioterapie sunt mult mai predispusi la infectii in organism.

De cele mai multe ori, chimioterapicele afecteaza maduva osoasa formatoare de celule sanguine. Acest lucru se repercuteaza si asupra celulelor albe (leucocite) raspunzatoare de apararea organismului impotriva infectiilor.
De aceea, in timpul chimioterapiei trebuie sa acorzi mult mai multa atentie prevenirii imbolnavirilor.

 Citeste in continuare ce poti face pentru a preveni infectiile si care sunt simptomele pentru care trebuie anuntat imediat doctorul.

-         Spala-te des si temeinic pe maini: inainte de masa, dupa ce ai mangaiat animale, dupa ce ai fost la toaleta, etc.

-         Fereste-te de locuri aglomerate de unde poti capata usor o raceala sau orice alta infectie virala cu transmitere aeriana. Fereste-te si de copiii care au fost recent vaccinati cu vaccinuri ce contin germeni vii atenuati: BCG, MMR, antipolio etc.

-         Nu-ti taia (cu dintii sau cu forfecuta) pielitele de la unghii.

-         Nu manca fructe de mare, peste sau carne cruda. Salatele trebuie evitate, daca restaurantul nu pare sigur.

-         Chiar daca ai planuri de vacanta ce include tari mai calde, nu te vaccina decat dupa ce oncologul tau si-a dat acordul.

-         Ai foarte mare grija de igiena bucala: spalat pe dinti dupa fiecare masa, tratament stomatologic la timp etc.

-         Evita sa intri in contact cu animalele sau cu tavitele lor cu nisip. Chiar si acvariile de pesti pot adaposti bacterii, ce pot deveni periculoase pentru un organism slabit de chimioterapie.

-         Nu te intepa cu ace, forfecute, cutite etc. Inlocuieste lama de ras cu un aparat de ras electric. Nu-ti stoarce cosurile!

Simptome de infectie

-         {C}Febra peste 38 grd.C;

-         {C}Frisoane;

-         {C}Transpiratii;

-         {C}Scaune moi, diareice;

-         {C}Tuse puternica, rosu in gat dureros;

-         {C}Senzatia puternica de a urina frecvent, usturime la urinat;

-         {C}Secretie vaginala diferita de normal, mancarime la nivelul vaginului;

-         {C}Durere puternica de cap, ureche;

-         {C}Durere puternica de frunte (de sinusuri frontale), de o parte si de alta a nasului, sub ochi (sinusuri maxilare);

-         {C}Afte bucale.

 

Text: Dr. Ana Andrei

ANPC
Gentle Care © 2024