SUNA ACUM 0372681010 Site-ul reprezentantei Anita Dr. Helbig GmbH in Romania
Cateva recomandari dupa o operatie de mastectomie
Poti atinge acest obiectiv prin cresterea in mod constant a miscarilor, consolidarea muschilor si reducerea durerii si a zonelor umflate. La inceput este necesar sa-ti adaptezi sarcinile la nivelul de miscare si confort pe care ti-l permiti imediat ce ai ajuns acasa de la spital. Este recomandat sa iti stabilesti o activitate scop, iar apoi lucreaza treptat pentru a o realiza, crescand numarul de miscari si implicit puterea ta. Cele mai dificile activitaţi de zi cu zi vor fi cele care necesita sa ajungi undeva in partea de sus a unor lucruri, sa asezi ceva in fata ta sau sa cuprinzi ceva din lateral (mai ales actiuni care implica ambele brate).
Urmatoare sugestii te pot ajuta sa reusesti in activitatile de zi cu zi, dar le poti folosi si pentru a-ti mari numarul de miscari si pentru a-ti intari muschii partii superioare a corpului.
“Catarat pe zid”.
Stai in fata peretelui cu picioarele apropiate si degetele cat mai apropiate de perete. Cu coatele usor indoite, pune palmele pe perete la nivelul umerilor. Flectand degetele, urca mainile pe perete pana cand bratele sunt complet intinse. Procedeaza la fel in sens invers in jos, pana la punctul de start.
“Ridicarea unui bat sau coada de matura”.
Apuca batul cu ambele maini aprox. ½m departare. Tinand bratele întinse, ridica batul deasupra capului. Indoaie coatele pentru a cobori batul si in spatele capului. Procedeaza la fel in sens invers, ridicand batul deasupra capului, apoi intorcandu-te la pozitia de start.
“Rotirea sforii”.
Legati o sfoara de clanta. Stai in fata usşii. Prinde capatul liber in mana de pe partea operatiei. Plaseaza cealalta mana in sold. Cu mana care tine sfoara intinsa si indepartata de corp, aproape paralela cu podeaua, roteste sfoara in cercuri cat mai mari cu putinta. Incepe usor, apoi creste ritmul.
“Trasul pe scripete”.
Trece o sfoara peste tija unei perdele de dus sau a unei usi. Stai cat se poate de aproape sub sfoara. Apuca cate un capat in fiecare mana. Intinde bratele si indeparteaza-le de corp. Ridica bratul stang prin coborarea celui drept, apoi cel drept sus si cel stang jos intr-o miscare de leganare.
"Exercitiu asezata pe scaun"
Asezata pe scaun, ridica bratul de pe partea operata, in lateral, cat de mult poti. Mentine pozitia timp de cateva secunde. Repeta miscarea de sase ori.
"Mingea de cauciuc"
Strange o minge de cauciuc in mana de pe partea operata. Asezata pe scaun, cu mana indoita de la cot, apropie mingea stransa in pumn de frunte. Mentine pozitia cateva secunde, atunci cand ai atins fruntea. Repeta exercitiul de sase ori.
"Miscari verticale din sezand"
Intinde bine mana, de pe partea operata, pe langa corp. Ridica usor mana bine intinsa pana cand ajungi cu ea in pozitie verticala. Mentine pozitia cateva secunde. Repeta de sase ori.
"Miscari laterale"
Tine mana de pe partea sanatoasa pe o masa ca sa-ti sprijini corpul. Cu mana de pe partea operata atinge umarul opus. Intinde apoi mana pana ajungi la orizontala, pe aceeasi linie cu umerii. Tine mana bine intinsa timp de cateva secunde. Repeta de sase ori.
"Exercitiul circular"
Sprijina-te cu mana sanatoasa de o masa. Apleaca-ti corpul in fata. Executa miscari circulare, din cot, cu mana de pe partea operata, in sensul acelor de ceasornic si in sens opus. Executa, de asemenea, miscari de apropiere si departare a mainii de pe partea operata catre masa, catre punctul de sprijin. Repeta de sase ori.
“Inchiderea lantisorului de la gat.”
Este un exercitiu usor de explicat si de facut. Imaginati-va ca trebuie sa va inchideti lantisorul de la gat. Duceti mainile in directia capului, orientate spre ceafa. La inceput tineti coatele cat mai relaxate. Apoi, incetul cu incetul departati-le de cap cat mai mult cu putinta. Mentineti pozitia pana ajungeti cu numaratoarea la cifra 6. Repetati exercitiul de 7 ori.
„Inchide si deschide pumnul”
Exercitiul consta in deschiderea pumnilor la inaltimi diferite. Scopul exercitiului este acela de pompa sange prin brate aducand astfel nutrienti vindecatori si eliminand toxinele. Repetati exercitiul de 7 ori.
„Inchiderea sutienului”
Acesta este exercitiul cel mai dureros dintre cele prezentate. Nu evitati acest exercitiu deoarece este important pentru vindecarea bratului afectat de operatie. Durerea se va potoli cu cat va vindecati mai repede.
Este important sa continui sa iti folosesti ambele brate asa cum faceai inainte de operatia de mastectomie. De cele mai multe ori exista tentatia de a nu folosi bratul afectat de aceasta operatie. Pentru a te incuraja sa folosesti bratul care doare, e recomandat sa porti o manusa de bumbac pe mana cealalta pentru a-i scadea simtul tactil. Asadar, daca ai suferit operatia pe partea stanga, poarta aceasta manusa pe mana dreapta, daca operatia a fost pe partea dreapta, poarta manusa pe mana stanga.
- Atunci cand te stergi cu prosopul dupa o imbaiere foloseste ambele maini pentru a-ti imbunatati mobilitatea.
- Atunci cand iti usuci si iti aranjezi parul este mult mai confortabil sa iti sprijini bratul afectat de operatie pe o carte mai groasa sau pe un alt suport stabil. Poti face acest lucru pana cand mobilitatea si puterea in bratul respectiv au fost restabilite la un nivel acceptabil.
- Atunci cand iti inchizi sutienul, incepe prin a face acest lucru in fata, iar apoi rasuceste-l. Stabileste-ti ca obiectiv sa ajungi sa poti sa il inchizi cu mainile la spate, mai intai cu bretelele in jos, iar apoi cu bretelele pe umeri.
- Atunci cand imbraci o bluza, o camasa sau un pulovar imbraca mai intai bratul afectat. Atunci cand te dezbraci scoate bratul care doare ultimul. Atunci cand imbraci sau dezbraci ceva gen helanca sau altceva care necesita sa fie tras peste cap, faci intai aceasta miscare de a iti introduce sau scoate intai capul si abia apoi introduceti sau scoateti bratele pe sau din maneci.
- Agatarea umeraselor in dulap poate fi un exercitiu care te ajuta la recuperarea mobilitatii. Incepe prin a agata haine mai usoare folosindu-te de bratul afectat de operatie si pe masura ce iti recapeti puterea musculara si mobilitatea agata haine mai groase gen sacouri, pardesiu, palton.
- Atunci cand gatesti mesteca in mancare cu bratul care te doare.
La inceput probabil vei prefera sa impingi sau sa tragi vasele de prin bucatarie, dar incearca cat mai repede sa le ridici si sa ajungi la ele folosind ambele maini.
- Va trebui sa eviti sa ridici sau sa cari lucruri grele.
- Activitatile casnice obisnuite de genul maturat, facutul paturilor, spalatul podelei folosind un mop, stersul oglinzilor, inchisul usilor cu cheia, impaturitul rufelor, spalatul ferestrelor, aspiratul covoarelor si intinsul la rafturi mai inalte pot fi considerate exercitii pentru redobandirea mobilitatii.
- Atunci cand uzi florile foloseste ambele brate pentru a tine vasul cu apa din care torni. Pe masura ce musculatura isi revine incearca sa folosesti bratul afectat de operatie pentru a uda florile, mai ales cele care se afla intr-un loc mai inalt.
- Gradinaritul este de asemenea, un bun exercitiu pentru redobandirea mobilitatii, mai ales greblatul, prasitul, curatatul si plantatul florilor. Acest lucru este recomandat mai ales pentru cele care au o mica gradina cu flori. In acesta situatie este indicat sa porti manusi pentru a evita ranile la nivelul bratului afectat, deoarece acesta este predispus la infectii dupa operatie.
- Sporturile care impun exercitii mult mai “viguroase”, cum ar fi inotul, tenisul, bowling-ul sau ping-pong-ul sunt de incercat atunci cand deja ti-ai recapatat o mare parte a mobilitatii.
Alaturi de noi traiesc multe doamne si domnisoare care au infruntat cancerul la san, iar acum invata sa renasca. Dati mai departe mesajele GentleCare pentru a putea ajuta cat mai multe persoane aflate in aceasta situatie. Va multumim.