SUNA ACUM 0372681010 Site-ul reprezentantei Anita Dr. Helbig GmbH in Romania
Limfedemul este o situatie foarte intalnia la pacientele ce au suferit de cancer de san si care au trecut printr-o mastectomie ce a presupus indepartarea nodulilor limfatici sau au trecut prin radioterapie ce a cauzat inflamare sau cicatrizari a nodulilor limfatici. Fara ganglionii limfatici care sa dreneze lichidul din corp, lichidul din zona afectata se tot acumuleaza fara a avea unde sa se duca si atunci provoaca umflarea.
Limfedemul poate provoca de asemenea, o scadere a mobilitatii, senzatie de greutate, disconfort, infectiii sau intarire a pielii. Cele afectate de cancerul de san pot acuza astfel de simptome fie intr-un singur brat, fie in ambele.
Din moment ce aceasta e o batalie pe care pacientii trebuie sa o duca pe toata durata vietii, simptomele pot fi totusi controlate prin utilizarea de maneci de compresie si masaj, dar si respectarea unui program de exercitii fizice.
Solutiile drastice pot presupune interventii chirugicale pentru a schimba cursul vaselor limfatice sau pentru a implanta noi noduli limfatici in zona afectata.
Limfedemul nu este o stare periculoasa, dar poate fi daca nu este controlata. Daca acuzati simptome de limfedem este foarte important sa va anuntati medicul, sa urmati tratamentul indicat si sa va monitorizati starea pentru a fi sigure ca situatia nu se inrautateste.
Va oferim o lista cu cele 4 stadii ale limfedemului pentru a va ajuta sa intelegeti cat de grava este starea in care poate va aflati, astfel incat sa aveti un plus de informatii ce va poate indruma in alegerea tratamentului acestei maladii.
Stadiul 0
In acest stadiu nu exista modificari vizibile ale membrului. Cu toate acestea puteti simti la nivelul membrelor o senzatie de oboseala, furnicaturi sau chiar o stare de prea greu. In acest stadiu este posibila o recuperare completa.
Stadiul I
In cazul limfedemului in stadiul I, membrul este umflat usor, poate exista senzatia de disconfort, de furnicaturi sau de prea greu, dar ridicarea membrului poate alina simptomele.
Cand apasati cu degetul pe piele, poate ramane un mic gol in acel loc, dar acesta dispare in scurt timp. Simptomele se pot ameliora noaptea, dar revin pe timpul zilei.
Stadiul II
Daca membrul este din ce in ce mai umflat, iar ridicarea acestuia nu mai amelioreaza simptomele, mai mult ca sigur ca ati ajuns in stadiul II al limfedemului. Tesutul s-a inflamat, iar simpla apasare cu degetul nu mai lasa un loc adanc, datorita intaririi si ingrosarii membrului. In stadiul al II-lea deteriorarea tesuturilor nu mai este reversibila, dar starea este inca gestionabila. Ingrijirea corecta poate impiedica inrautatirea limfedemului.
Stadiul al III-lea
Un astfel de stadiu apare relativ rar, dar este foarte important modul in care va ingrijiti astfel incat chiar sa nu ajungeti in aceasta etapa.
In stadiul al III-lea, membrul este foarte umflat, uscat, pielea are un aspect tare si solzos, tesutul este dur si gros. Lichidul limfatic se poate scurge prin piele sau poate fi prins ca in niste blistere.
Deteriorarea severa a tesuturilor nu mai este reversibila in acest moment. Greutatea unui membru afectat de limfedem in stadiul III poate fi debilitant, ducand la mobilitatea redusa a acestuia, dar si la alte afectiuni.
In cazuri rare, se poate ajunge la amputarea membrelor respective sau, din pacate, chiar la decesul respectivei persoane.
Limfedemul ramane unul dintre efectele secundare foarte des intalnite dupa mastectomii sau tratamente cu radiatii. Daca este lasat netratat ar putea deveni o probleme severa de sanatate. Oricum aparitia limfedemului nu trebuie sa va stapaneasca viata.
Cu o ingrijire adecvata o persoana cu limfedem poate sa faca absolut orice face o persoana ce nu este afectata de acesta.
Daca aveti deja limfedem sau credeti ca puteti dezvolta, vorbiti cu medicul dumneavoastra despre simptomele pe care le acuzati si stabiliti ceea ce trebuie sa faceti pentru a impiedica afectiunea sa va agreseze organismul.
Dati mai departe acest articol pentru a le reaminti si prietenilor dumneavoastra ca sanatatea este bunul cel mai de pret pe care il avem.